Παρά τις διαβεβιώσεις οτι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο χρεοκοπίας, κύκλοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν οτι η χώρα είναι προ των πυλών πτώχευσης. Τι υποστηρίζει άρθρο του Wall Street Journal;
Σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών στην Financial Times ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, άρθρο στην Wall Street Journal, ερμηνεύει (και παραφράζει) τη δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως εξής: «Εάν η Γερμανία δεν εξακολουθήσει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα καταστρέψει το ενιαίο νόμισμα, μ’ άλλα λόγια με ένα άκομψο τρόπο, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να εκβιάζει την ευρωζώνη.» Πρόκειται για ανθελληνικό άρθρο που βαζίζεται σε υποθέσεις και όχι σε στοιχεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα οσων επιθυμούν την χρεωκοπία της Ελλάδας.
Η WSJ αμφισβητεί όχι μόνο τη δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας να θέσει τα οικονομικά της υπό έλεγχο, αλλά και την προθυμία της να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας. «Όσο δεν το κάνει αυτό η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να διοχετεύει συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία δηλ. στην ουσία την αποχώρηση από το ευρώ. Και αυτό διότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν οι αγορές να εξαναγκάσουν και τα άλλα κράτη στην περιφέρεια της ευρωζώνης σε χρεοκοπία.»
Η Wall Street Journal παραπέμπει αναλυτικά στο πρόσφατο άρθρο του Michael Lewis στο Vanity Fair, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως «η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην ΕΕ», μία χώρα στην οποία όλοι σχεδόν, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κοινοβουλίου, ψεύδονται αναφορικά με τη φορολογική τους κατάσταση. Κάνει επίσης λόγο για «κουλτούρα διαφθοράς», για «συστηματικά ψευδή καταγραφή στατιστικών στοιχείων» και χαρακτηρίζει «πολύ ανόητο» το να δείξει κανείς εμπιστοσύνη στα ελληνικά στατιστικά, ιδίως εάν επενδύει τα δικά του χρήματα.
Όσον αφορά τα στοιχεία για τη μείωση των δημοσίων δαπανών σημειώνει: «θα ήταν μη ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί αυτά τα στατιστικά αυτά στοιχεία. Οι Έλληνες αναζητούσαν ανέκαθεν τον εύκολο τρόπο προς την αξιοπιστία. Έχε μου εμπιστοσύνη, λένε, και μετά λένε ψέματα. Μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει κανείς ότι είναι ακόμη χαμηλότερα από ότι λέγεται επισήμως και οι δαπάνες ακόμη υψηλότερες, άσχετα με το τί λένε ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν τους συμφέρει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και θα πουν ακόμα και ψέματα.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη κατάσταση, τί κίνητρο έχει ώστε να κάνει κάτι περισσότερο από απλή πλαστική, κυρίως αν πιστεύει ότι η δέσμευση της Γερμανίας απέναντι στο ευρώ είναι μεγαλύτερη από την απέχθεια του να συνεχίζει τη διάσωση της Ελλάδας; Καμία. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνει κάτι. Δίνοντας την εντύπωση ότι κάνει κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει σκοπό να κάνει και πάρα πολλά, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα έχει συνεχή στήριξη.»
Διαβάστε αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις από χρεοκοπία, ποιες θέσεις εργασίας stage ανοίγουν με νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και τι να γνωρίζετε για εργασία-χρήματα μέσω ιντερνετ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου